login contact faq yves blog portfolio

Terugblik op een super 'Dag van de Klant 2011'
26 september 2011

De Dag van de Klant 2011 is er voor mij eentje om nooit te vergeten. Wat begon als een zot idee, groeide uit tot een mega evenement.

Na het versturen van een klein persbericht, werd ik op donderdag gecontacteerd door de regionale televisiezender TV Oost. Zij wilden mij in hun live uitzending 'Studio TV oost' op vrijdag namiddag om 16u. Met interviews op locatie had ik al ervaring, maar live, ach ja, waarom niet. Het werd een gesprek van maar liefst 12 minuten over onze fotografie van de voorbije 11 jaar. De live uitzending werd nadien in loop herhaald tot de ochtend nadien. De volledige uitzending kan je bekijken via deze link vanaf minuut 28. Een geknipte versie zal ik asap online zetten.

Iets na 22u sijpelden de eerste koppels binnen: Veerle en Bart kwamen net als Christine en Bart in hun originele huwelijkskleding een kijkje nemen in de fotostudio. Bart had voor zijn vrouw Veerle zelfs naald en draad ter hand genomen om het kleed weer te doen passen.

Iets voor middernacht kon de deur open blijven staan want de gasten maakten gestaag hun opwachting. Onder hen onder meer Aalsters burgemeester Ilse Uytersprot (voor ons gekend als oud unizo regiosecretaris) en uiteraard onze eigenste Denderleeuwse burgervader Jo Fonck en schepen van cultuur Jan De Nul.

Samen met nog diverse andere klanten sneden zij officieel het symbolische lintje door dat deze keer een affiche was van de Dag van de Klant.

De spits werd afgebeten door de twee burgemeesters die we voor één keer konden verzoenen. Nadien werden alle aanwezigen één voor één geportretteerd. De ambiance was geweldig.

Op zaterdag was het van 's morgens vroeg een drukte van jewelste. Heel wat mensen die we al even niet meer hadden gezien, lieten hun foto opnieuw maken. 'Topper der oudheid' was Ellen Schouppe die een foto meebracht uit 2000!

Om 18u sloten we moe maar tevreden de deuren. De verwerking van de foto's kan beginnen!

 

Naast de regionale TV, was er ook nog de geschreven pers met diverse artikels:

Online artikel in Het Nieuwsblad op donderdag 22 september.

Artikel in Het Laatste Nieuws op vrijdag 23 september:

Kleine vermelding in overzichtsartikel in Net Nieuwsblad op zaterdag 24 september.

Online artikel en in de gedrukte versie van Het Nieuwsblad op maandag 26 september:

Artikel in Het Laatste Nieuws op dinsdag 27 september 2011:

Bij deze een grote dank aan iedereen die heeft meegeholpen om deze dag zo geweldig te maken!


Aankondiging Dag van de Klant 2011 gaat FLITSEND van start bij Yves Nevens Fotografie
24 september 2011

‘In een vorig millennium nam ik de beslissing om te starten als zelfstandig fotograaf. In 2000 gaven de eerste klanten hun vertrouwen in mijn fotografie en door de jaren heen zag ik mijn klantenbestand gevoelig aangroeien. Van meer en meer mensen mocht ik de beslissende momenten in hun leven meemaken: hun huwelijk, de geboortekaartjes van hun eerste kind, en een paar jaar later soms ook de communie. Zo groeide ik als fotograaf samen op met een gezin. Sommige mensen zie ik regelmatig terug, anderen verhuizen of verkennen nieuwe horizonten.’

Op zaterdag 24 september 2011 vieren we als zelfstandig fotograaf de Dag van de Klant. Deze speciale dag leek ons de ideale gelegenheid om u, onze klant, te bedanken voor uw jarenlange trouw.

U weet dat wij al eens buiten de lijntjes durven te kleuren, dus geven we ook nu net iets meer kleur aan deze speciale gelegenheid. De Dag van de Klant 2011 start in onze regio immers als eerste in onze fotostudio in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 september om exact 1 minuut na twaalf. Wij voorzien een flitsende aftrap in aanwezigheid van enkele prominenten met uiteraard de nodige media aandacht.

Wat hebben wij voor u in petto? Wij verwachten u in onze studio met een foto die in de voorbij elf jaar door ons werd gemaakt. Wij zullen tijdens de Dag van de Klant deze foto opnieuw maken, anno 2011. Deze fotosessie samen met de afgedrukte foto bieden wij u gratis aan!

Iedere bezoeker ontvangt op de Dag van de Klant tevens een kortingsbon van -10% op alle kaderbestellingen (voorwaarden zie bon).

Om alles organisatorisch in goede banen te leiden, willen wij u vragen om ons vooraf te laten weten wanneer u zou langskomen. Dit kan via een eenvoudige e-mail naar info@nevens.be. U bent welkom op zaterdag 24 september tussen 0.01u en 17.00u!


Below sealevel
26 augustus 2011

De wondere onderwaterwereld wordt een nieuwe horizon. Sinds 2009 ben ik aangesloten bij duikschool DIOS te Liedekerke om de knepen van het vak te leren. Dankzij de vele instructeurs ben ik intussen CMAS 2* duiker. De hoogste tijd om eens de bodem van onze aardbol te gaan ontdekken met een fototoestel. Deze keer geen vis, kreeft of krab, maar wel, tja... zoek het zelf maar uit!


Foto's Na-Tour-Criterium Aalst
25 juli 2011

Zondag won Cadel Evans de Tour de France en dan weet iedereen intussen dat 'the day after' het eerste na-tour-criterium in Aalst wordt gereden.

Alle groten tekenden present, en daar mocht een kiekje niet ontbreken. Na eerst wat shots met de 70-200mm schakelde ik terug op de 24mm. Gedaan dus met de aftandse foto's, lang leve de actiebeelden alsof je zelf recht in de koers zit.

Na 50 ronden won -hoe onverwacht- Philippe Gilbert, zelfs na een lekke band in de voorlaatste ronde. De Belgische kampioen hield bolletjestrui Samuel Sanchez en Ivan Basso achter zich.


Les Marches de l'Entre-Sambre-et-Meuse
17 juli 2011

Zondag 17 juli trokken we met enkele collega fotografen uit het Peterschapsproject van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen naar het zuiden van ons land. Iedere gemeente, hoe klein ook, in de regio ten zuiden van Charleroi organiseert jaarlijks zijn folkloristische 'marche'. De ene al wat groter dan de andere, maar steeds met veel bravoure, trots, tromgeroffel, knallend buskruit en redelijk veel van de befaamde marcheerdersdruppel;-) We troffen er heel wat leuke Walen aan, menig zelfs Nederlands sprekend en allen fier dat ze aan 'de radicale Vlamingen' konden laten zien wat ze in hun 'mars' hebben. Ik laat jullie alvast meegenieten van deze dag via deze extra gallerij!Ondertekening samenwerkingsovereenkomst voor het project Commerciële Innovatie tussen UNIZO en de gemeente Denderleeuw
6 juli 2011

Op woensdag 6 juli 2011 ondertekenden vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Denderleeuw, de Middenstandsraad, het Agentschap Ondernemen en ikzelf als voorzitter van UNIZO-Denderleeuw de samenwerkingsovereenkomst voor het project Commerciële Innovatie. Denderleeuw fungeert daarmee als één van de twee pilootgemeenten in Oost-Vlaanderen voor dit project. Bedoeling is de lokale handelaars een stevig duwtje in de rug te geven met een individueel begeleidings- en innovatietraject. Medio september wordt nog een informatiemoment georganiseerd voor de handelaars.

Het volledige persbericht kan u hier downloaden.

Persberichten waren te lezen in Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws (scan weldra online) en Editie Pajot

Voorzitter UNIZO Denderleeuw Yves Nevens en Burgemeester Jo Fonck.


Haircut
30 juni 2011

"Als 't in de gazet staat, zal 't wel waar zijn" ... en ja hoor, ik heb het gedaan. 15 jaar lang waren de lange haren een handelsmerk van 'die fotograaf met zijn staartje', nu werd het tijd voor vernieuwing. Directe aanleiding was de actie 'Geef om haar'. De belangstelling van Het Laatste Nieuws was alvast gewekt.


Pompier
20 juni 2011

Nee hoor, we hadden geen brandje, tenzij je bedoelt dat de bruid in vuur en vlam stond voor haar bruidegom :-) Mijn huwelijkskoppel arriveerde voor hun studiofoto's in deze prachtige Oilsterse Pompier!


Architectuur
15 juni 2011

Zoek de wand, zoek de deur, zoek! Interieurfotografie kan geweldig zijn voor een fotograaf!


Moederdag
9 mei 2011

Jana was vroeger al eens met een 'cadeaubon fotoshoot' in de fotostudio langs geweest en kende dus de fotografiestijl. Ze vertelde haar broers dat de fotograaf niet zo erg was als de tandarts en kon hen overtuigen om enkele leuke portretten te laten maken.

De sfeer zat er van bij de start al goed in en iedereen gooide z'n emoties zonder probleem te grijp voor het objectief. We maakten losse foto's, grappige, statige, en dus voor ieder karakter wat wils.

Doel was aan de mama een knappe groepsfoto te kunnen afgeven. En daar zijn we samen goed in geslaagd, want op moederdag kreeg ik volgend berichtje van Jana: "Moederdag is hier alvast goed gestart! De mama had het totaal niet verwacht! Ze is er helemaal de kluts van kwijt! Ik vrees dat ze voor de rest van de dag op een stoeltje naar de foto gaat blijven staren :-) Dus dank je alvast voor de mooie foto!"

Voor zo'n berichtjes, daar doen we het voor! Bedankt Jana & Co.!


Net dat beetje meer
14 april 2011

Er zijn zo van die communicanten die je als communie fotograaf een blik geven die net dat beetje extra is. Beyoncé was zo een jonge meid die klaar was om met enthousiasme haar Lentefeest te gaan vieren. Vol jeugdig temperament -net als haar mama Dominique die ik nog uit mijn jonge jaren kende- maar ook vol van serieuze momenten. Dit was één van die shoots waar je bij die ene klik weet: 't is Bingo!


Communie 2011
17 februari 2011

De lente komt eraan en dus denken wij aan onze vrolijke communicaten! De eerste vogeltjes die fluiten, de zon die komt piepen en de temperatuur die voor het eerst boven de tien graden kruipt... de hoogste tijd om de nieuwste communie collectie voor te stellen.

Hiervoor nodigen we jullie uit op ons opendeurweekend 'communie fotografie': zaterdag 26 en zondag 27 februari 2011 van 10 tot 17u. Je zal er de nieuwste kaartjes, albums en trends van de komende communie periode kunnen aanschouwen.

En spreken we van nieuwe trends, dan zijn we er als de kippen bij! Wij zijn blij jullie ons nieuwe concept te kunnen voorstellen: URBAN photography. Surf even naar onze communie pagina en u zal alles vernemen over gore buurten, flashy buildings en knappe foto's. We leveren u een combinatie van jonge communie foto's met moderne mode en portret fotografie.


Profiteer van onze Valentijnsactie !
24 januari 2011

Zoek je een origineel cadeau voor je geliefde? Iets waar jullie samen kunnen van genieten? Waar je later kan op terugblikken met een prachtige herinnering in de vorm van een liefdevolle foto, canvas of kanjer van een vergroting? Kies voor onze fotoshoot Valentijn!

Inbegrepen:

  • Fotoreportage in een professionele fotostudio
  • Tips and trics voor een betere foto
  • Ruime fotokeuze
  • Harmonicamapje met 6 foto's
  • Miniposter 20x30 vergroting
  • Alles samen voor slechts 95 euro !


60 jaar Nationale Vereniging van Beroepsfotografen
5 december 2010

Op zondag 5 december 2010 vierde de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen haar zestigste verjaardag. Heel wat leden, oud leden en prominten waren op de afspraak. Onder hen o.m. Vlaams Minister-President Kris Peeters en UNIZO Gedelegeerd Bestuurder Karel Van Eetvelt.

Een glansrol was weggelegd voor fotografe Els Huart. Zij vertolkte 'diamonds' op een schitterende wijze. Els, dikke proficiat, wij willen nog veel meer van jou horen!


Sneeuw
4 december 2010

De eerste sneeuw van het winterseizoen dwarrelt uit de lucht! Tijd voor een gezonde winterwandeling door de open kouter van Denderleeuw.


Watersnood
16 november 2010

Vandaag werd Denderleeuw zwaar getroffen door watersnood. Als fotograaf trok ik deze keer niet als een ramptoerist naar meest getroffen straten, daar waren al genoeg amateurfotografen de mensen aan het koeioneren. In de miserie zocht ik de schoonheid.


Qualified European Professional Photographer
25 oktober 2010

Vrijdag 22 oktober 2010 was feestavond in 't kasteeltje van Denderleeuw. Ik ontving er het label Qualified European Photographer uit handen van Denderleeuws burgemeester George Couck.

De FEP, de Federation of European Professional Photographers, heeft dit kwalificatiesysteem opgezet dat fotografen omwille van hun uitzonderlijke vakkundige capaciteiten erkent door gans Europa. Beroepsfotografen kunnen erkend worden als Qualified European Professional Photographer. Dit Europese toplabel overstijgt de onderscheidingen die in de respectievelijke landen worden uitgereikt.

Een internationale jury beoordeelt in alle anonimiteit de technische en artistieke kwaliteiten van het professionele werk van de kandidaten. Deze jury is samengesteld uit QEP en Master QEP gekwalificeerde fotografen, voorgedragen door de deelnemende landen.

Onderstaande foto's: Copyright Francis Tilborghs

De avond werd ingezet met een inleiding door Peggy Deneve namens de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen en een impressies van Jan Devijver, ere-lector aan het NARAFI. Hij had het over mijn levensloop en de memorabele tijden op de hogeschool NARAFI waar onze wegen voor het eerst kruisten.

Aansluitend kregen we een beschouwing van QEP fotograaf Carl Lapeirre, mijn 'peter' binnen het peterschapsproject van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen.

De officiële overhandiging gebeurde door Denderleeuws burgemeester George Couck. En uiteraard had ik een paar woorden op papier gezet. In het publiek herkent u o.m. Ilse Uytersprot (burgemeester Aalst) en Filip Santens (Master QEP).

Een beeld met Jan Devijver, Bruno Vetters (Voorzitter Nationale Vereniging van Beroepsfotografen), Peggy Deneve, mezelf, Burgemeester George Couck en 'peter' Carl Lapeirre.

De gelauwerde foto's kan u bekijken op de pagina "Qualified European Photographer"

Artikels die hieromtrent in de pers zijn verschenen:

* Het Laatste Nieuws op maandag 25 oktober 2010:

* De Streekkrant op 10 november 2010

* Passe-Partout op 3 november 2010

* De Zondag op 14 november 2010:

 

* Tevens een artikel op de regionale nieuwssite Editie Pajot

* Online aankondiging op Het Nieuwsblad van 19/10/2010

* Artikel online op Het Nieuwsblad van 23/10/2010

* Artikel in Het Nieuwsblad op zaterdag 23/10/2010

 


Sociale media
13 oktober 2010

Bij de lancering van de website kreeg ik de vraag waarom ik nog niet 'twitterde'. Het woord kende ik al van Yves Leterme zijn story's, maar zelf had ik me er nog niet aan gewaagd. Ik dateer nog uit de tijd dat een GSM nummer altijd begon met 075/... en een Nokia 3310 hip was. Anno 2010 zullen we dan maar even to the future springen, en dus:

Wordt fan op Facebook

Follow yvesnevens on Twitter Volg ons op Twitter


Location spotting
10 oktober 2010

Wat doet een mens zoal op zondag? Aangezien luieren niet in ons woordenboek staat en het veel te zonnig weer was om de boekhouding af te ronden... trokken we erop uit om te gaan locatiespotten. En spotten kan je pas echt, als je ook fotografeert, dus hier een leuke snapshot met juffrouw Ancaer.Bezoek fietstocht Middenstandsraad
16 september 2010

De fietstocht van de Middenstandsraad hield halt in onze fotostudio.


"Yves in de media"
Publicatie: Het Laatste Nieuws
Datum: 4 augustus 2010
Onderwerp: L'été des portraits


"Yves in de media"
Publicatie: Het Laatste Nieuws
Datum: 3 augustus 2010
Onderwerp: L'été des portraits
Link


Foto’s op Frans fotofestival “L’été des portraits”
28 juli 2010

Bourbon-Lancy, een stadje van zo’n 5000 inwoners in de Franse Bourgogne-streek, wordt iedere twee jaar omgetoverd tot het grootste openlucht fotofestival “L’été des portraits”. Vijfhonderd fotografen van over heel de wereld stuurden hun beelden in.

De foto’s van mezelf werden geselecteerd voor hun “qualités artistiques et techniques”, aldus de jury. Twee foto’s zijn portretten van Dorien. Haar verhaal kon je reeds lezen op deze blog.

Daarenboven kwam een medewerkster van de organisatie mijn richting uit. Angelique Guinet is verantwoordelijk voor het afdrukken van alle tentoongestelde foto’s. Zij vond één van mijn beelden zo speciaal dat ze vroeg de foto te signeren. Het feit dat ze net mijn foto koos uit die 1500 portretten is voor mij veel waard.

Voor wie richting het zuiden trekt, is Bourbon-Lancy een ideale tussenstop. De openluchttentoonstelling is nog te bekijken tot 26 september 2010.

http://www.etedesportraits.com


Aalst, 25 jaar later
3 juni 2010

Belangrijk bericht: Reproductie van deze foto's of het weergeven van ervan in andere media (zowel gepubliceerd als op andere internetpagina's) is niet toegestaan. Hiervoor is toestemming nodig van de fotograaf en van het Parket Generaal Brussel.

David maakt zijn broeksriem los, laat zijn Jeans zakken en toont me zijn heup: “Hier hebben ze me geraakt” zegt hij op een emotieloze manier. Een heup waar een groot stuk massa uit ontbreekt wordt me pijnlijk zichtbaar.

Ik sta op de parking van het Delhaize warenhuis in Aalst, maandag 17 mei 2010, 23u30. Enkele meters voor mij zijn cameraploegen druk in de weer. Families lopen af en aan, geweerschoten weerklinken en mensen vallen op de grond. VTM maakt werk van de reconstructie van de overval van de Bende van Nijvel op vrijdag 9 november 1985.

De reconstructie gebeurt op basis van processen-verbaal van die bewuste nacht, samen met getuigenverklaringen -tijdens de opnamen zelf- van enkele overlevenden. Onder hen is David Van Den Steen. Ik hoorde over hem, las over hem en zag hem voor het eerst deze nacht. David verloor zijn zus, moeder en vader tijdens de laatste bloedige raid van de Bende in Aalst. David vertelt de feiten van toen heel wetenschappelijk, enorm realistisch en haarscherp tot in detail. Het lijkt alsof het pas gisteren gebeurde.

David bekijkt het gebeuren van op afstand, ik ga dichterbij en neem de foto’s. Misschien wel omdat ik de feiten door mijn lens op een andere manier kan plaatsen, een object tussen mezelf en de feiten. En toch, het is niet zoals een boerenbetoging fotograferen. Deze schoten gaan door merg en been. Het is slechts een reconstructie, maar toch, mijn fototoestel houdt me voor het eerst niet buiten de emotionele feiten: het verhaal uit eerste hand horen van een leeftijdsgenoot, met alle harde waarheden, de beelden zien passeren. Het is op dit ogenblik dat ook ik terugdenk aan de voorbije vijfentwintig jaar.

De opnameset verplaatst zicht van de ingang van het Delhaize warenhuis naar de uitgang van de parking. Eén overvaller stapt, regelmatig vurend, naast de rijdende wagen naar het einde van de parking, hier stapt hij achteraan in de openstaande koffer van de VW Golf. De snelle wagen scheurt de parking af.

“Agent Eddy Nevens vuurde drie maal op de vluchtende wagen” vertelt de regisseur aan een jonge agent uit het Aalsterse politiekorps die de rol speelt van de nu 57 jarige hoofdinspecteur.

De wagen werd later uitgebrand teruggevonden in het Bois de la Houssière. En toen, niets meer. Geen diefstallen, geen overvallen. Niets. Waarom? Eddy Vos, die het onderzoek nu in handen heeft, volgt de hypothese dat de drie kogels mogelijk raak troffen en de ‘killer’ werd geraakt. 25 jaar lang vragen we ons af waar de drie kogels zijn.

“Yves, er is in Aalst iets gebeurd en papa heeft vannacht langer moeten werken, laat hem dus nog maar wat slapen” hoorde ik van mijn moeder op zaterdagochtend als achtjarige. Stukje bij beetje kom je als kind dan te weten wat er zich in de leefwereld van je vader afspeelt. Het was de tijd van de CCC en de Bende Van Nijvel. Je kent als kind iets, maar meer dan een link leggen doe je niet. ‘Mijn papa was er bij’, maar daar stopt het voor jou als kind.

Papa, moest ik me zo onbezonnen in een vuurgevecht werpen als jou, je jaagde me het huis uit. Maar ach, je was jong en onbezonnen, er kon je niets overkomen hé, maar het is je vergeven. We zullen nooit weten waar je drie kogels heen zijn, maar zij hebben er gelukkig nooit meer één kunnen afvuren.

De waarheid zal David’s ouders, zus en alle andere vermoorde personen niet terugbrengen, maar misschien zal een stille getuige van de feiten toch nog opduiken en voor de nabestaanden een moment van rust brengen.

Donderdag 3 juni zendt VTM de reconstructie uit. Het is een pakkende reportage geworden waarbij de getuigen van toen heel realistisch de feiten vertellen. Veel respect voor de mensen van VTM voor de wijze waarop ze de feiten naar voor hebben gebracht. Ik kan jullie enkel aanraden de uitzending te bekijken. Ze is het waard!

De aflevering is te bekijken via https://nieuws.vtm.be/binnenland/integraal-extra-faroek-bende-van-nijvel

Telefacts Crime, 3 juni 2010, 22u10


Denderleeuw, hoofdstad van de Koerden
4 maart 2010

Toen midden de jaren negentig “Tien om te zien” en “De Kotmadam” niet langer werden geproduceerd in de opnamestudio’s van Denderleeuw, kwamen de gebouwen vrij. De Koerden waren op zoek naar een plek om hun gebannen TV station uit Turkije elders op te nemen, Denderleeuw leek de ideale plek…

De Koerden geraakten door de jaren heen een deel van Denderleeuw, en Denderleeuw werd een deel van de Koerden. In tegenstelling tot de grote Afrikaanse gemeenschap in Denderleeuw, integreerden de Koerden zich direct in het lokale leven: o.a. de Vlaamse café’s in de stationsomgeving werden snel hun vriend.

Niemand zag enig kwaad in deze families, tot in 1999 een eerste inval in de studio’s van toen MED TV plaatsvond. Enkelen werden opgepakt, maar de rust keerde snel terug… tot vandaag. Ineens stond hier opnieuw een legerarsenaal aan gepantserde voertuigen, waterkannonnen en nog wat van die mensen in een blauw ruimtepak.


Dag van de Ambachten
7 februari 2010

Zondag 7 februari stelden wij onze fotostudio open voor het grote publiek. Aanleiding was de ‘Dag van de Ambachten” waarbij over gans België zo’n 500 vakmensen hun deuren open stelden.

Sinds de digitale revolutie is fotografie een hele andere wereld geworden. Iedereen bezit inmiddels een digitaal fototoestel, en toch zijn er nog nooit zoveel mensen langs geweest bij een professionele fotograaf. De reden waarom is dat nu pas veel mensen ondervinden hoe moeilijk het kan zijn om een huwelijk, portret of een evenement op foto vast te leggen. De Beroepsfotograaf krijgt opnieuw meer en meer erkenning.

Om 11u, 13u en 15u werd in onze professionele fotostudio een workshop gegeven hoe u de inhoud van uw beelden beter kan maken. Met eenvoudige tips werd uitgelegd wat er zoal kan gebeuren met bv verkeerde cadrage, belichting, enz… De verschillende lichtbronnen werden aangehaald (studio, directe flits en indirecte) reflectieschem, enz… En uiteraard werden de drankjes en hapjes die we normaal enkel fotograferen, nu voor één keer wel verorbert!

De groepsfoto met enkele aanwezigen bewijst alvast dat de sfeer er goed in zat!


"Yves in de media"
Publicatie: Het Nieuwsblad
Datum: 5 februari 2010
Onderwerp: Dag van de Ambachten
Link


2010...
1 januari 2010

Beste lezers,

2009 was voor mezelf een bewogen jaar: begin deze maand kreeg ik te horen dat de Federation of European Photographers me had gejureerd met het label “Qualified European Photographer”.

Een schril contrast met de meest emotionele foto die ik maakte tijdens een ballon-avontuur in de Alpen begin dit jaar. Ik mocht hier persoonlijk ondervinden hoe sterk toppen en dalen, leven en dood, bij elkaar kunnen liggen, zowel figuurlijk als die elfde februari letterlijk.

Ik wens ieder van u dan ook een fantastisch 2010 toe, geniet van het leven en maak beelden met je hart!

Yves Nevens.


Winterpret
20 december 2009

Meestal ben je als fotograaf tevreden dat je met al het gure Belgische weer een ruime studio ter beschikking hebt. Zo ook deze week met koude temperaturen en ijzige wind waar je als model en fotograaf een broertje aan dood hebt.

Na de pakken sneeuw deze ochtend, was er vanmiddag echter een zalig winterzonnetje dat de kop opstak en dan kon ik niet snel genoeg de studio uit zijn. Binnen de tien minuten hadden we ons fotomodel te pakken: Savina stond te springen om in de sneeuw te duiken.

De fotograaf voelde zicht weer zo oud als zijn model en samen rollen in de sneeuw gaf dan ook een zalige foto als resultaat. Ach, fotograaf zijn is maar een excuus om je altijd weer even kinds te mogen voelen


Levensverhaal
16 december 2009

Als fotograaf maak je heel wat leuke evenementen mee: geboorte, communie, huwelijk, jubilea, … Telkens is het een feest. Soms zie je mensen maar één keer in je studio, soms een paar keer. Het wordt pas echt leuk, wanneer je bijna iemands levensloop kan meevolgen via je fotografie.

In het najaar van 2004 kregen we telefoon van ene Ingrid, zij zou graag eens langskomen in ons bureau want ze huwden in mei 2005. In 2004 hadden wij nog geen winkel, en werden Ingrid en haar vriend Ludovic ontvangen in ons intiem bureau in de Rodestraat. Beiden waren al snel gecharmeerd door onze voorbeelden en op 21 mei 2005 fotografeerden we hun huwelijk in Sint-Pieters-Leeuw. Beiden zijn nogal hevige supporters van een mauve voetbalploeg uit het Brusselse, en een deel van de foto’s werd dan ook op een zeer losse manier gefotografeerd (met de obligatie bal erbij). Twee maanden later bleken Ingrid en Ludovic zeer tevreden met het album en dat lieten ze blijken in fora op internet (iets wat ik pas een jaar later ontdekte).

Na het huwelijk is het een traditie dat koppels even niets meer laten horen, meestal tot de obligatoire familiefoto’s net voor kerstdag of een verjaardag moeten worden bijbesteld. Zo bleven we ook hier met ons prille huwelijkskoppel contact houden. De opening van onze nieuwe winkel was ook weer een reden om even binnen te springen. In de zomer van 2007 kregen we Ingrid opnieuw aan de lijn; zij vertelde ons dat ze zwanger was en zou hiervan graag foto’s hebben. Ingrid en Ludovic kwamen uiteraard niet zomaar opnieuw bij me langs, want ze wisten al dat het weer een ‘specialleken’ moest worden. We spraken af dat Ingrid iedere maand haar buik zou laten fotograferen, opdat we een prachtige reeks konden opbouwen. Het was als fotograaf bijna meeleven met de zwangerschap als een papa: van een klein puntje op de echo tot een gezonde baby bij de geboorte van Lucas op 9 april 2008.

Intussen was het Facebook-tijdperk een feit en bleven we contact houden. Gesprekken gingen al lang niet meer over fotografie alleen, maar over veel meer in ons leven. Maar toch kon Ingrid ons in de lente van 2009 verrassen met… de aankondiging dat ze opnieuw zwanger was! Vorige maand was haar buikje rond genoeg voor een leuke studio-opname, deze keer met ‘grote’ broer Lucas erbij, of althans, zijn handjes

Hun volgende spruit is voorzien voor 4 januari 2010. Wij hopen alvast op een gezonde baby en leven volop met hen mee. En uiteraard kijken we alvast uit naar de eerste keer dat we hun nieuwe zoontje of dochtertje in de studio mogen op de gevoelige plaat vastleggen.


Cadeaubon
25 augustus 2009

Nadat eerst haar toekomstige schoonzus een paar maanden eerder was langsgeweest, kwam nu ook Dorien zich wagen aan een fotoshoot. Ze kreeg deze cadeaubon als verrassing -haar hint was duidelijk- en was dus in eerste instantie wat op haar hoede. We merken deze reactie meestal wanneer nieuwe modellen voor de eerste keer langskomen in onze studio. Nadat de visagiste haar werk had gedaan, doken we onder de spots. Naamate de eerste beelden voorbij vlogen, werd de sfeer echter direct veel losser, en net als de meeste van onze modellen, durfde Dorien al snel de stoute blik op te zetten.

 

Het is als fotograaf leuk te merken wanneer je model zich volledig aan jou durft te geven. Als ‘portrettentrekker’ weet jij immers perfect wat je met een bepaalde pose wil bereiken, maar de geportretteerde moet zich hiervoor soms in de meest onnatuurlijke bochten wringen. Dorien volgde onze tips graag op, en het resultaat was een portfolio met maarliefst 20 bewerkte beelden. Een redelijke topper dus;-) Deze twee beelden sprongen er voor mij alvast uit.


Vurige liefde
22 juli 2009

Je hoort het eerste gerommel in de verte, een helikopter scheurt over de flatgebouwen, auto’s vliegen nog snel de stad uit. De adrenaline begint te stijgen, de kleine stapjes worden een lichte looppas, want om de hoek is het zover: de claxons van demonstranten galmen tussen de gebouwen. KNAL, de eerste piratenbommen komen tot ontploffing net voor je voeten. ‘The war has started’!

De fotograaf die veilig in zijn studio communicantjes fotografeert is veraf. Waar actie is, moeten foto’s worden genomen. Reeds tien jaar kan ik het me niet laten: de actie van de Wetstraat, Shumanplein of Belliardstraat: hoe meer rook er hangt, hoe liever we het hebben. Een professionele fotozak heeft plaats gemaakt voor een onzichtbare ‘kipling’ rugzak (sommigen hebben het op fotografen gemunt, dan lijk je beter op een toerist), de vingers geklemd rond de camerabody en extra geheugenkaartjes in de achterzak.

Wanneer de eerste tractoren vandaag de Belliardstraat inscheurden was het weer de eewige gok: waar nemen we onze plaatsen in? Blijven we in de ruime omgeving van de europese buurt, of wagen we ons naar het eindpunt van de betoging aan het Shumanplein. Dat laatste was al snel afgeschaft: vorige maand hadden we die gok gewaagd, maar de Vlaamse en Europese boeren bleken mietjes te zijn, ze waren zelfs te lui om met een rot ei te gooien. Meestal verschuilen de echte “ratten” zich in het laatste deel van de betoging, mannen die de sliert tractoren voor zich zien uitrijden en ook wel eens in ‘the picture’ willen lopen. En ja, Bingo, na een half uurtje gepalaver was er feest: de eerste autobaden vlogen de lucht in, en even later was een vreugdevuur het resultaat. De Belliardstraat hing vol met een zwarte pluim, de politie stond erbij en keek ernaar.

Dank u Waalse ‘landbouwers’, jullie zijn toch al iets betere sfeermakers dan je Europese collega’s. Nog even kijken naar de beelden uit 1995 en jullie worden nog echte boeren – of toch niet, want mijn ogen tranen nu al als ik denk aan al het traangas dat ik toen in de frontlinie in mijn ogen kreeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ambiance
2 juni 2009

Op 2 juni 2009 hadden we Wout, Jarno en Anouk in de studio. Als je weet dat 1 kindje in de studio fotograferen al een hele opgave is, dan kan je je wel al voorstellen wat een duo is, maar een trio, dat is ambiance!

Van de ouders hadden we een duidelijke opdracht gekregen: een spontane foto maken van de drie gabbers. Ondanks dat de drie ‘broers en zus’ waren, had iedereen toch wel zijn eigen karakter, en dat maakt het natuurlijk nog zo leuk om te fotograferen: Wout -de stoere grote broer, Jarno -de jongere opvaller, en Anouk -ik ben het lieve (humm) brave meisjes. Super ambiance in de studio!

Het resultaat werd een banner op doek van maarliefst 1,60 meter!


"Yves in de media"
Publicatie: Passe-Partout
Datum: 27 mei 2009
Onderwerp: Met Belgerinkel naar de Winkel


"Yves in de media"
Publicatie: CD&V Folder
Datum: 5 mei 2009
Onderwerp: Wijndegustatie


Communie 2009
2 april 2009

De communie 2009 is volop aan de gang, en daar willen we jullie toch alvast een voorsmaakje van geven met een niet alledaagse bewerking voor een communiefoto: Kato. Toffe meid, integer karakter, maar een o zo innemende glimlach. Een beeld dat gewoon leuk is om naar te kijken, waar ik spontaan gelukkig van wordt.


"Yves in de media"
Publicatie: De Standaard & Het Nieuwsblad
Datum: 4 november 2008
Onderwerp: Fototentoonstelling “Met licht getekend"
Link


"Yves in de media"
Publicatie: TV Oost
Datum: 28 november 2007
Onderwerp: Fototentoonstelling “Art meets eXpression” in CC De Werf te Aalst


"Yves in de media"
Publicatie: Het Laatste Nieuws
Datum: 25 september 2007
Onderwerp: Dag van de klant
Link


"Yves in de media"
Publicatie: Het Laatste Nieuws
Datum: 8 augustus 2007
Onderwerp: Expo in Koninklijk Paleis
Link