Maak kennis met 41 inwoners van Denderleeuw in de stationstunnel
Bezoekers aan het station van Denderleeuw kunnen sinds kort kennis maken met 41 inwoners van onze gemeente. In de stationstunnel werden recent de portretfoto’s van het fotoproject 'Denderleeuw '20 + '21 in beeld' aangebracht. Dankzij dit prachtige kunstproject dat de Denderleeuwse identiteit in beeld brengt, wordt wachten op je trein een stuk aangenamer.
“Het fotoproject 'Denderleeuw '20 + '21 in beeld' is een samenwerking tussen de gemeentelijke werkgroep Erfgoed en fotograaf Yves Nevens en toont 41 inwoners die de voorbije jaren iets betekend hebben voor Denderleeuw, Welle of Iddergem. Sommigen van hen zijn dorpsfiguren, anderen hebben dan weer belangrijke sportprestaties neergezet. Wat zeker is, is dat ze elk op hun eigen manier onze Denderleeuwse identiteit vertegenwoordigen”, vertelt schepen Jan De Nul.
“Initieel wilde de werkgroep Erfgoed, verwijzend naar het meerjarenplan, onze identiteit letterlijk in beeld brengen. Samen met fotograaf Yves Nevens werd de idee van een fotoproject als vaste tentoonstelling in de stationstunnel naar voren geschoven. Door corona liep het project vertraging op en werd er voor de tussentijdse oplossing gekozen om de foto’s te integreren binnen de Kunstroute die in de zomer van 2021 plaatsvond”, legt schepen Alberic Sergooris verder uit. “Bezoekers konden de foto’s bewonderen op een stevige wandeling of een fietstocht doorheen onze mooie gemeente, te combineren met lokale horeca en leuke plekjes.”
Vanaf vandaag zijn alle foto's te zien in de Denderleeuwse stationstunnel die het Stationsplein verbindt met de pendelparking op de Kouterbaan. Voor fotograaf Yves Nevens heeft de locatie een speciale betekenis “Ik ben begin de jaren '80 opgegroeid op Leeuwbrug en ging als peuter met mijn grootvader veel naar de werken kijken hoe de nieuwe voetgangerstunnel werd gegraven. Het is dus een uniek gevoel om te weten dat op die plaats nu honderden reizigers per dag onze Denderleeuwenaars ontdekken door mijn foto's".
Liedekerks Volksvertegenwoordiger Katia Segers reisde speciaal met de trein door tot in Denderleeuw om de foto's te kunnen zien: "Na de lange plenaire zitting in het Vlaams parlement ben ik deze avond afgestapt in station Denderleeuw. Het is zalig om zoveel fijne vrienden en collega's uit Denderleeuw tegen de muur van de stationstunnel tegen te komen. VUB collega professoren Ann Dooms en Machteld De Metsenaere, de zalige Werner van Stravbier en Maaike Billiet, dochter van mijn beste schoolvriendin Els Van Dalem. Wat een mooi project dat vakkundig door de lens van fotograaf Yves Nevens is vereeuwigd".

Denderleeuw ’20+’21 in beeld

In 2020 en 2021 fotografeerde ik 41 (20+21) Denderleeuwenaren die in de voorbije maanden, jaren of gedurende hun loopbaan iets hebben betekend voor Denderleeuw, Welle of Iddergem: zowel jong en oud, bekend, onbekend of eerder berucht, spraakmakende Denderleeuwenaren of echte dorpsfiguren, mensen uit sport, cultuur, onderwijs, welzijn, ondernemingen, enz… 
In de lente van 2021 waren deze foto's te zien op 1 meter hoge fotopanelen langs een 16km fietsparcours van dertien buitenlocaties doorheen Denderleeuw.
Vanaf 1 februari 2022 kan je de foto's bewonderen in de voetgangerstunnel van het station van Denderleeuw
Ook op onze blog kan je nog heel wat info en persartikels terugvinden.
Back to Top