De opdracht voor onze lokale UNIZO afdeling Denderleeuw was niet eenvoudig: bedenk een actie om het ondernemen in Denderleeuw te promoten. Na heel wat brainstormen was de beslissing gevallen: het bestuur van UNIZO Denderleeuw gaf zijn fiat aan de voorzitter om een fotoproject te realiseren. Ik mocht dus aan de slag met mijn idee: 25 ondernemers uit Denderleeuw op de gevoelige plaat vastleggen op een creatieve, originele manier maar met het oog op ondernemen.
In het voorjaar van 2016 contacteerde ik heel wat zelfstandigen uit mijn gemeente: van mijn dichtste overbuur An (Cups Lingerie) over mijn slagerij Keymolen tot mensen die ik totaal niet kende zoals apotheker Jan Berghmans. Bij iedereen die wilde meestappen in dit project werd ik met open armen ontvangen. Mee in de bakkerij, tussen de koeien of bij de smeerolie van de fietsen. Het was een super ervaring. Weken na elkaar trok ik met mijn Canon 5ds de straat op.
Over het moment waarop we de foto's wilden onthullen, was al snel duidelijkheid toen de 'Dag van de Ondernemer' in het vizier kwam: vrijdag 18 november 2016. Want ondernemerschap promoten en ondernemers die in de belangstelling mogen staan, dat gaat perfect samen. De Raad Lokale Economie Denderleeuw en de Schepen van Lokale Economie, Alberic Sergooris, vonden het project zo'n mooie uitstraling hebben, dat ook zij hun beste beentje wouden voorzetten. Dankzij hen konden we alle ondernemers uit Denderleeuw uitnodigen op een mooie receptie in de zaal Anfield Road (Lindeveld, FCV Dender). Meer dan 100 ondernemers tekenden present! Leden van UNIZO Denderleeuw, maar ook andere ondernemers.
Na mijn introductie m.b.t. de "Dag van de Ondernemer" werd de avond geanimeerd door een panelgesprek waarin burgemeester Jo Fonck, succesvol ondernemer Koen Valckenier (Groep Valckenier) en Luc Missine (Directeur Marketing UNIZO) een debat voerden, gemodereerd door de voorzitter van de Raad Lokale Economie Kurt Van der Kelen, ook wel gekend in het lokale radiocircuit als Dirk De Vries. Het belang van de portretfotografie in het zakenleven werd toegelicht door Paul Gheyle, erevoorzitter van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen en bestuurder van PORTRA.
Tot slot werden als hoogtepunt van de avond de 25 foto's onthuld en konden alle aanwezigen genieten van een natje en een droogje.
Achteraf werden alle foto's ge├źxposeerd in de gemeentelijke bibliotheek van Denderleeuw (Vrijheidsstraat 11) en maakten de foto's een rondreis langs de geportretteerde ondernemers zodat zoveel mogelijk mensen deze zelfstandigen kunnen ontdekken.
Op zaterdag 26 november 2016, de dag van Denderleeuw Winkelsensatie, gaven we met alle plezier aan de geïnteresseerden een woordje toelichting bij de foto's in onze eigen fotostudio want wij vierden die dag ons 10-jarig bestaan aan de Steenweg.
Ter promotie van het ondernemen in Denderleeuw werden ook 5000 postkaarten gedrukt met de 25 verschillende foto's. Je kon ze ontdekken in het gemeentehuis, de bibliotheek of bij de geportretteerden. Het werden echte collector items.

Artikel in het gemeentelijk infoblad Denderleeuw "De Schakel"

Back to Top